A zentai gyermekrendelőnek gyűjtenek

Közélet · 2022.június 29.

A zentai Rotary Club tagjai adománygyűjtésbe kezdtek a zentai gyermekrendelő megsegítésére, és mindezt a Tiszavirág Fesztiválon tették először nyilvánosan.

Sándor József, a zentai rotarysok újonnan megválasztott elnöke elmondta, hogy néhány héttel ezelőtt tudomásukra jutott, hogy a zentai gyermekrendelő problémákkal küszködik, hiányos az alapeszköz-állományuk, többek között kevés a sztetoszkópjuk, a babamérlegük, és munkaruhájuk sincs elegendő. A zentai rotarysok személyesen is ellátogattak a gyermekrendelőbe, és ott meggyőződtek a hiányosságokról, amit egy jelentésben összefoglalva be is mutattak a klub ülésén.

– Az ügy kapcsán vita alakult ki, mivel a tagság egy része szerint olyan közegészségügyi problémáról van szó, amit az államnak kellene megoldania, és kérdés volt, hogy beleavatkozzunk-e, de miután mindenki belátta, hogy gyermekeinkről van szó, a mellett döntöttek, hogy megpróbálunk segíteni. Összeírtuk, melyek a prioritást élvező eszközök, illetve azok, amelyeket később is beszerezhetünk, néhány belső akciót is tartottunk, amiből maradt pénzünk, azt is félretettük, majd a Tiszavirág Fesztiválon is gyűjtöttünk, valamint július 9-én megtartjuk a hagyományos grillfesztiválunkat, a rotarysok nemzetközi találkozóját, és az ott befolyó pénzt is ugyanerre a célra szeretnénk fordítani – mondta a klub zentai elnöke.

Hozzátette még, hogy a zentai Rotary Clubban erőteljes fiatalítás zajlik, és elsődleges feladatként az idősebb tagok és a nemrég tagságot kiérdemlő fiatalok közötti kohézió megerősítését jelölte meg, valamint az előző ciklusban elkezdett akció folytatását is lényegesnek tartja. Vagyis azt, hogy az eddig mindössze férfiakból álló klubot vegyes klubbá alakítsa át, hogy Zentán is csatlakozzanak hölgyek is a nemzetközi humanitárius szervezethez. Az előző évben egyébként Burány Hajnalka, a VMSZ tartományi képviselője lett a zentai Rotary Club első és egyelőre egyedüli hölgy tagja.

Horváth Zsolt

(Magyar Szó, 2022. június 29.)