Szabó Szebasztián sporttörténelmet írt

Sport · 2022.június 25.

Szabó Szebasztián negyedik helyen végzett 50 méter gyorsúszás döntőjében a budapesti Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. A zentai születésű úszó óriási egyéni csúccsal, 21.60 másodperces idővel csapott célba, és a kiváló eredménnyel sporttörténelmet írt.

Szabó Szebasztián már a csütörtöki előfutamban beállította egyéni legjobbját (21.99), amit azután az elődöntőben alaposan megjavított (21.81), így a hetedik helyen várta a finálét. Ott kiválóan kapta el a rajtot és végig harcban volt a dobogóért, végül a benyúlásnál a francia Maxime Grousset három századdal jobbnak bizonyult nála. Diadalmaskodott a brit Benjamin Proud, aki a szám történetének első brit győztese lett.

„Most az volt a cél, hogy a lehető legszebben ússzak, nem úgy, mint az ötven méter pillangón, ahol talán túlságosan is érmet akartam nyerni. Most már közel van az országos csúcs is (21.42), szóval, ha az meglesz egyszer, akkor már jó helyen leszek. Nagyon boldog vagyok a negyedik hellyel, főként azért, mert világversenyen először úsztam ezt a számot, ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy mit lehet még jobban csinálni” – nyilatkozta a vegyes zónában Szabó Szebasztián, aki jelezte azt is, hogy a párizsi olimpián már ez lesz a fő száma.

A zentai születésű, ám évek óta Magyarország színeiben versenyző úszó a magyar úszósport történetében mindössze a második, aki ebben a számban világbajnoki döntőben szerepelt, 2011-ben Sanghajban Takács Krisztián a hatodik helyen végzett, így ebben a számban ez a magyar úszósport történetének legjobb eredménye, amihez ezúton is gratulálunk Szebasztiánnak és csapatának!

H. Sz.

Fotó: MTI/Kovács Tamás