Jó illat, kellemes otthon!

Szabadidő · 2022.június 21.

A kézműves termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, nincs ez másképp nálunk sem. Egyre inkább teret hódítanak maguknak, sokan előnyben részesítik a tömeggyártott termékekkel szemben. A készítőik általában nagyon törekednek a minőségre és arra is, hogy természetes alapanyagokból állítsák össze portékáikat. Megosztó véleményt hallani a kézműves termékekről, sokan drágának tartják őket, viszont ha azt nézzük, mennyivel jobb az az adott termék, és hogy a készítője szívvel-lélekkel csinálta, akkor, azt hiszem, teljes mértékben megéri a többletköltséget.

A zentai Harmath Tímea illatviaszokat készít kézzel, ami a Glamour Candles nevet viseli. Elmondása szerint szeretett volna valami olyat alkotni, amivel Zentán és a környékén nem foglalkoznak, ezért esett a választása az illatviaszokra. Nem egész egy éve fogott bele, és örömmel mondja, van igény a munkájára.

– Az ötlet igazából onnan jött, hogy az egyetemen a diplomamunkámat a helyi termékek Vajdaságban betöltött szerepéről írtam. Nagyon megtetszett ez a téma, és mondtam a tanáromnak, hogy egyszer szeretnék én is ilyesmivel foglalkozni. Nagyon szimpatikus volt, hogy a helyi kézművesek milyen egyedien állítják elő a termékeiket. Több ötletem is volt, kozmetikai termékekben is gondolkodtam, de úgy láttam, sokan csinálják már a környékben, és nem voltam benne biztos, hogy lenne rá igény. Egy ideig csak ízlelgettem magamban a lehetőséget, nem mertem belevágni, de aztán úgy voltam vele, hogy nem veszíthetek semmit sem. A szójaviasz gyertya készítése keltette fel az érdeklődésemet az interneten, és annak kezdtem neki. Megrendeltem az alapanyagokat, majd videókat néztem az elkészítés módjáról, írtam más országokban élő kézműveseknek, akiktől tanácsot kértem. Végül addig-addig olvasgattam, hogy az illatviaszoknál kötöttem ki – mesélte az indulás kapcsán.

Elmondta, hogy szójaviaszból és illatolajokból készíti el a terméket, és mindegyikbe tesz különféle növényeket, például körömvirágot, erika virágot, rózsát stb.

– Az elkészítés folyamata hasonló ahhoz, mint amikor a csokit olvasztjuk, dupla kazános módszerrel csinálom. Megvan, hogy hány fokon kell beletenni az illatot, valamint hogy hány percig kell kevergetni. Amikor kész a massza, formába öntöm, aztán megadott szempontok szerint kell tárolni egy megadott hőmérsékleten. Egy illatviaszt 3–5 alkalommal lehet felhasználni, utána már nem olyan intenzív az illata. Csak természetes anyagokkal dolgozom, és többen is jelezték, hogy használat után nem fájdul meg a fejük. Miután elhasználódott a viasz, és már nincs illata, fel kell olvasztani, majd kitörölni a tartóból. Sokan szeretnék kipróbálni, de nincs hozzá megfelelő kerámiapárologtatójuk. Nálam a teljes felszerelés beszerezhető, valamint szeretnék saját tartót is készíttetni valakivel, mivel most ezeket készen vásárolom. Jelenleg 21 fajta illatviaszt kínálok, van pézsma, amber, sós karamell, marakuja, almás pite, télen készítettem gyömbéres-almás kalács illatút, továbbá vanília-grépfrút, kókusztejes stb. Igyekszem az évszakokhoz is igazítani őket, viszont a legtöbb szezonjellegű, persze vannak olyanok, akik egész évben használják. Hozzá kell tenni, hogy minél tovább állnak, annál finomabb illatot bocsátanak ki – fogalmazott Harmath Tímea.

A kézműves elmondta, hogy a családja folyamatosan biztatta, hogy minél többet készítsen, hogy fejlessze magát, és hogy mutatkozzon meg a vásárokon.

– Sokszor munka után egészen éjfélig dolgoztam az illatviaszokkal, főleg a karácsonyi vásár előtt. Félve mentem az elején a kézműves-kirakodóvásárokra, attól tartottam, hogy majd nem tetszik az embereknek. Szerencsére ez nem így lett, nagy érdeklődés mutatkozik irántuk. Nyáron a vásárokban nem tudok ott lenni, hiszen a napon gyorsan elolvadnának. Szeretnék online tanfolyamokon is részt venni, hogy továbbfejlesszem a tudásom. Nagyon sok mindent magamtól tanultam meg, valamint a saját hibáim is hozzájárultak ahhoz, hogy ott tartsak, ahol most vagyok. A csomagolásnál is több verziót kipróbáltam, mire végre megtaláltam a nekem tetszőt. Szeretném a kínálatomat illatpálcákkal bővíteni, de jelenleg ezek még kísérleti fázisban vannak. Amint elérem a kívánt minőséget, azokkal is előrukkolok – magyarázta Harmath Tímea.

Aki szeretné, hogy otthonában kellemes illat áradjon, az mindenképp szerezzen be Tímea illatviaszából, amely a kerámiapárologtató letisztult formájával a lakás ékköve lehet.

Horváth Attila

(Magyar Szó, 2022. június 21.)