Népzenétől volt hangos Zenta

Kultúra · 2022.június 15.

Hétfőn a kora esti órákban Zenta szívében sok-sok népzene- és néptánckedvelő látogatott el a zenepavilonhoz, ahol a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ népművészettel foglalkozó szekcióinak évadzáró műsorát tartották. A hagyományőrző csoportok az elmúlt iskolaévben kitartóan készültek a versenyekre és fesztiválokra, igyekeztek új tánclépéseket megtanulni, és új dallamokat elsajátítani népi hangszereiken. A fellépőket és a nézőket Juhász Attila, Zenta község oktatással és művelődéssel megbízott tanácstagja köszöntötte:

– Nagy öröm számomra, amikor a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ egy ilyen rendezvényt szervez. Úgy gondolom, az az igazán fontos, hogy saját ügyünknek érezzük azt a tevékenységet, amit a művelődési központ végez, amely lehetőséget ad arra, hogy a népművészet terén a gyermekeink, fiataljaink, a korosabbak, sőt még a legidősebbek is megtalálják saját önkifejeződésük lényegét és módját. Most alkalmunk van betekinteni mindabba, amit a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ keretein belül végeznek a fiatalok, az idősebbek, és végzünk mi, zentaiak. Ez a legfontosabb, hogy mi, zentaiak élvezzük és éljük ezt a közösséget, saját kultúránkat és művészetünket. Szervezzük, tervezzük és vigyük tovább! – emelte ki Juhász Attila.

A köszöntő után a csoportok sorra mutatkoztak be, köztük a citerások, a furulyások, a vonósok, a kórusok és a tánccsoportok. Az óvodásoktól a kisiskolásokon és az ifjúságon át egészen az idősekig minden korosztály képviseltette magát, ebből is látszik, milyen sokrétű és mennyire szerteágazó munka folyik ezekben a hagyományőrző csoportokban. Az esemény vendégei ezúttal is a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ néptáncosai voltak, akik visszajáró vendégei a műsornak. Az évzáró rövid táncházzal ért véget, ahol főleg a legkisebbek jeleskedtek.

Gulyás Réka

(Magyar Szó, 2022. június 15.)

Fotó: Gergely Árpád