Szarajevó ostroma regényben

Kultúra · 2022.május 27.

Baráth László nyugalmazott zenetanár, klarinétművész Eltévedt lövedékek című könyvét május 28-án, szombaton 18 órai kezdettel mutatják be a zentai Művelődési Házban. A kötet Szarajevó ostromának 30. évfordulója kapcsán született, és egy akkor ott élő művésztanár szemével mutatja be a történteket. A vallomásregényben a szerző egyaránt feleleveníti a boldog békeidőket és az ott megélt szörnyű borzalmakat.

„A 30 éve kezdődött balkáni háború legnagyobb vesztesét, Szarajevót idézi fel a szerző. 3,5 évi ostrom, 12000 halott (1600 gyermek). A világ civilizációs csődje játszódott le egy vajdasági, magyar művésztanár szeme láttán. Ebből a szempontból próbál magyarázatot találni, kinek volt és mi célja földig rombolni egy olimpiai várost. Várost, hol százával jöttek a vajdasági gyerekek, mert befogadták őket – olvasható a könyv ismeretőjében.” 

A könyvbemutatón a szerző vendégei Kiss Gy. László Liszt-díjas tárogatóművész és a kecskeméti Gregus Tárogató Együttes lesznek, az moderátora Molnár Tibor főlevéltáros és hadtörténész. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

H. Sz.